Inhoud

Pure Chocolade Gezond

Antwoord op de vraag; Is pure chocolade gezond?

1. Chocolade is rijk aan antioxidanten.

 

Onbewerkte chocolade is rijk aan verschillende soorten antioxidanten. Het bestaat voor maar liefst 10% uit gezonde flavanoïden. De ORAC-waarde (het vermogen om vrije radicalen op te vangen) van pure chocolade is dan ook een indrukwekkende 13.120.

Rauwe, onverhitte chocolade heeft zelfs een ORAC-waarde van 28.000!

Dus zelfs een klein blokje rauwe chocolade van 10 gram heeft alsnog een hogere waarde dan een bakje bosbessen (2600) of een sinaasappel (1500). De antioxidanten in chocolade helpen je lichaam te beschermen tegen hart- en vaatziekten en kanker.

Een mooie aanvulling op je dagelijkse twee ons groenten en twee stuks fruit dus!

(Laat melkchocolade maar liever staan. Melk vermindert de werking van antioxidanten en bovendien zit melkchocolade vaak boordevol suiker.)

2. Chocolade is een feel good-drug.Pure chocolade gezond

Chocolade bevat ook verschillende stofjes die een oppeppend en opbeurend effect hebben, zoals:

Tryptofaan: Een aminozuur dat nodig is voor de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter die een positief effect heeft op je emoties, eetlust, slaap en de pijnervaring.

Anandamide: Een woord dat afgeleid is van het Sanskriet ‘ananda’ of gelukzaligheid. Deze stof lijkt erg op THC uit marihuana. Beide stoffen stimuleren de vrijlating van dopamine in de hersenen. Als klap op de vuurpijl bevat chocolade ook nog ondersteunende stofjes die de reguliere afbraak van anandamide vertragen. Je zoet, onverwacht is pure chocolade gezond.

Phenylethylamine: Dit wordt ook wel de ‘chocolade-amfetamine’ genoemd en zorgt ervoor dat je stemming verbetert. Ook zorgt het dat je je minder depressief voelt en je alerter en opgewekt bent. Ook verhoogt het je hartslag, net als wanneer je verliefd bent. Daarom wordt het ook wel de ‘liefdesdrug’ wordt genoemd.

Theobromine: Deze stof beïnvloedt het zenuwstelsel en geeft zowel lichaam als geest een ontspannen gevoel. Tegelijkertijd heeft het een licht stimulerend effect dat vergelijkbaar is met cafeïne.

Chocolade geeft je dus meer energie, vermindert stress en verbetert je stemming. Kortom: je voelt je er goed door!

3. Pure chocolade helpt je afvallen.

Ja, het staat er echt: chocolade – die beruchte dik maker – helpt je af te vallen. De truc hier is om elke ochtend een klein blokje pure (liefst rauwe) chocolade te eten.

Dankzij de bovengenoemde stofjes vermindert dat je eetlust en voel je je lekkerder in je vel. Chocolade bevat ook nog eens vezels en gezonde vetten.

Bovendien heb je dan meteen je chocolade shot voor die dag al gehad. Door zo gecontroleerd en gematigd te genieten hoef je minder geestelijke inspanning te leveren om jezelf de rest van de dag te beheersen.

Kortom: elke dag een klein stukje chocolade is goed voor je en erg lekker! Eet niet meer chocolade, maar vaker bijvoorbeeld een stukje chocolade reep.

Ga voor pure chocolade of voor optimale gezondheidsvoordelen pure rauwe chocolade. Echte diehards kunnen ook raw cocoa nibs proberen. Dan heb je écht pure chocolade, waar niks anders aan is toegevoegd.