Inhoud

Chocolade genieten en beleven.Chocolade genieten

Chocolade genieten en proeven is een kunst die je kunt leren. Voor de echte chocolade liefhebber is het proeven van chocolade een intense bijna intieme ervaring. Het kost tijd en concentratie om de complexiteit te ontdekken. Om te genieten van de langzaam opbouwende ervaring.

Bewonder de glans, voel de textuur, hoor hoe knapperig de chocolade is. Maar pas wanneer de chocolade in de mond komt begint de ervaring van de smaak.

De kunst van chocolade genieten en beleven.

Er zijn vier dingen belangrijk om volop te genieten van de ervaring van chocolade.

  • Ten eerste: Kijk goed naar de chocolade. Zie hoe het glanst, bewonder de kleur. Kleuren variëren van melkachtig beige tot mahonie en donker bruin. De kleur onthult welke cacaobonen er zijn gebruikt.
  • Ten tweede: Geur. Ruik aan de chocolade. Inhaleer de geur, laat de geur binnenkomen in je lichaam en geest.
  • Ten derde: Hoor. Breek bijvoorbeeld het chocolade hart in kleine stukjes. Luister hoe het tussen je vingers breekt en knapt.
  • Ten vierde: Proef. Bijt een stukje van de chocolade af en laat het smelten op je tong. Proef de smaken, aroma’s en de samenhang. Laat uw tong langs de chocolade glijden. Hierdoor gaat de temperatuur van de chocolade langzaam omhoog waardoor alle aroma’s, smaken en geuren volop vrijkomen. Sluit de ogen en concentreer op de ontwikkeling van de smaken in de mond.

Ademen

Adem uit door uw neus op het moment dat de chocolade smelt in de mond. Nu inademen door de mond en u proeft en ervaart de volledige smaaknoten en complexiteit van de chocolade. Dat kan bloemig, fruitig, kruidig enz. zijn.

Adem uit door de mond net als wanneer u gaat fluiten. Daardoor stijgen alle aroma’s die vrijgekomen zijn op de tong en het gehemelte op naar de neus. Concentreer een moment op uw tong om de verschillende smaken op te merken. Dan, als u wat langer wacht, kunt u dezelfde smaken nogmaals ontdekken maar nu met uw neus.

Net als bij wijn ontdekt u eerst de vluchtige aroma’s. Deze zijn direct aanwezig en verdwijnen langzaam als u begint te proeven. Daarna komen de aroma’s die we body aroma’s noemen. Dat zijn warme smaken zoals geroosterde noten, kruiden enz. Blijf even hangen bij deze smaakervaring en u komt langzaam uit bij de finale smaken. Deze zijn vaak houtachtig, geroosterde cacaobonen, mout enz. Bij luxe bonbons is de combinatie van smaken nog veel intender.

Geniet van uw chocolade beleving.

Door veel te proeven en steeds weer nieuwe smaken te ontdekken wordt ook u een echte kenner. Laat ook uw chocolade bezorgen, lekker en gemakkelijk. Wat kan het leven toch mooi zijn!