Bonbons bestellen doet u online.

Visser Chocolade en bonbons bestellenBij bonbons bestellen gaat het allemaal om de smaak en de beleving. U wilt graag verrast worden door de smaken. Heerlijk genieten van de zoete sensaties in uw mond. De combinatie van de vulling met de heerlijke chocolade bepaalt of uw smaakpapillen verrast worden. Laat de explosies van smaken uw tong en gehemelte raken. Bonbons bestellen bij Bestel-Chocolade is het beste begin als u een passie voor chocolade hebt.

Kennis om van de ingrediënten goede en verrassende combinaties te maken is waar het op aan komt. Onze bonbon leverancier is winnaar van de ‘lekkerste bonbon van Nederland’ trofee. Dat zegt wel genoeg over de kwaliteit en smaak van de bonbons die u bestelt. U wilt voor uw vrienden en uzelf toch ook alleen het beste? Geniet van de echte chocolade smaak in combinatie met verrassende vullingen. Deze heerlijke ontdekking kunt u natuurlijk voor uzelf houden. Maar waarom al dat lekkers niet ook met uw vrienden en familie gedeeld? Hoe meer zielen, hoe meer vreugde toch?

Verschillende soorten bonbons bestellen.

Bonbons bestellen doet u gemakkelijk en snel. Alles gemaakt van de beste kwaliteit chocolade. In onze chocoladeshop vindt u slagroombonbons en handgemaakte bonbons. De verschillen zijn duidelijk aanwezig, en dat proeft u. Dat heeft te maken met de verschillende manieren van bereiden. Een slagroombonbon begint met de buitenkant van chocolade. De vulling wordt er daarna pas ingespoten. Daarom bevatten slagroombonbons relatief veel chocolade. Perfect op smaak gebracht met de juiste vulling is een slagroombonbon een feestje op de tong.

Handgemaakte bonbons.

Bij de handgemaakte luxe bonbons beginnen we eerst met de vulling. Die wordt daarna ondergedompeld in de chocolade. Dat maakt dat de wand van de bonbons minder dik is. Daardoor is de chocolade smaak minder nadrukkelijk. De bonbonmaker krijgt zo dus de gelegenheid om in de vullingen verfijnder smaken aan te brengen. Die heerlijke combinaties gaan u verrassen. Bestel vandaag nog de bonbons van uw keuze!

Kijk ook eens naar onze schaaleieren gevuld met heerlijke bonbons.

 

Chocolade met eigen tekst, persoonlijk en uniek.

Maak uw cadeau persoonlijk en uniek.

Chocolade met eigen tekst is de oplossing als u iemand wilt verrassen met een persoonlijk cadeau. Voor elke gelegenheid is er een chocolade cadeau te bestellen wat u kunt personaliseren met uw eigen tekst. Natuurlijk is chocolade altijd lekker en valt een heerlijk stuk chocolade niet te versmaden, maar met een persoonlijke boodschap maakt u het pas echt bijzonder.

Chocolade hart met tekst.

Liefde is iets waar elk mens nooit genoeg van krijgt. Een chocolade hart met eigen tekst is altijd te gebruiken voor elke gebeurtenis. Zeker rond Valentijnsdag, Moederdag en Vaderdag is het een cadeau waar mee u altijd indruk maakt. Heerlijke chocolade met een aantal goed gekozen woorden zegt zoveel meer dan alleen een chocolade reep. Daar komt nog bij dat een origineel ambachtelijk gemaakte chocolade figuur veel meer uitstraalt dan een reep.

Chocolade met eigen tekst.

In onze chocolade webwinkel vindt u heel veel verschillende producten die van een eigen tekst voorzien kunnen worden. U weet zelf het beste wat u schrijven wilt. Mocht u toch om ideeën verlegen zitten mag u altijd contact met ons opnemen, wij zullen u graag voorzien van een aantal lieve, bemoedigende of gevatte opschriften. Door de jaren heen zijn wij al zoveel leuke en originele uitingen tegen gekomen, die delen we graag met u. Zodat ook uw chocolade uitblinkt in originaliteit.

In onze collectie chocolade vindt u onder andere: Chocolade Abraham en Sara, Plaquettes, oorkondes en nog veel meer. Ook het chocolade telegram met tekst is een goed voorbeeld van wat er allemaal mogelijk is met uw eigen persoonlijke tekst op chocolade. Bestel chocolade gallets en maak uw eigen bodypaint.

Chocolade met tekst laten bezorgen.

Door heel Nederland en ook in België wordt uw chocolade bezorgd door DHL. Waar u ook wilt laten bezorgen, alle uithoeken van het land weten zij te vinden. Vandaag besteld is morgen al thuis bezorgd. Dat is puur genieten van chocolade.

Chocolade producten voor bedrijven, unieke relatiegeschenken.

Chocolade producten voor bedrijven en instanties. Het unieke alternatief om uw medewerkers en relaties op een originele manier te verrassen?

Chocolade met logo?

Wilt u wat anders dan de geijkte relatiegeschenken? Dan bieden wij u de mogelijkheid uw huisstijl te presenteren met iets origineels. Chocolade in uw eigen huiskleuren, of bijvoorbeeld uw logo in chocolade gegoten. Een handwerk bonbon, chocolade telegram of een van onze andere producten lenen zich uitstekend om te verfraaien met een logo. We maken ze ook voor u in beperkte oplage. Uitstekend geschikt voor presentaties, bij de koffie en tijdens bedrijfsfeesten. Eenvoudig te verpakken en versturen. Als relatiegeschenk of attentie zijn ze een uniek geschenk.

chocolade producten

Chocolade voor bedrijven is heerlijke promotie.

Hieronder een overzicht van een aantal van onze mogelijkheden in chocolade voor bedrijven. Er is heel veel mogelijk met uw eigen opdruk of logo. Wij staan open voor al uw ideeën en denken graag met u mee! Samen kunnen wij er voor zorgen dat uw bedrijf op een positieve manier opvalt. Wij leveren chocolade voor bedrijven aan veel firma’s in Nederland en België.  Wij zijn voor Nederland aangewezen als hofleverancier van Estée Lauder, dat zegt meer dan duizend woorden. Zij nemen alleen genoegen met het beste van net beste. Wat mogen wij voor u betekenen?

Meer weten over chocolade producten voor bedrijven?

Wilt u meer weten over deze unieke en originele manier van promotie? Mail ons of neem telefonisch contact met ons op. Wij maken u graag enthousiast voor chocolade voor bedrijven! Ook voor kerstpakketten en chocoladeletters zijn wij het juiste adres.

Al onze chocolade producten zijn ambachtelijk en handgemaakt. Het gebruik van Belgische chocolade staat garant voor een ambachtelijk product van topkwaliteit. Dat ziet u aan de glans en proeft u ook bij elke hap.

Naast onze andere betaalmethodes hebben bedrijven de mogelijkheid om met factuur te betalen.

Chocolade bestellen online, lekker en gemakkelijk.

Sinterklaas en chocoladeletters

Bestel uw chocoladeletters voor Sinterklaas nu!

De tijd vliegt, voordat u het in de gaten hebt komt Sinterklaas op zijn stoomboot binnen in Nederland. Dat volksfeest van cadeautjes en gezelligheid kan niet zonder chocoladeletters. Op 5 december krijgt iedereen, of je nu lief of stout bent geweest een heerlijk stuk chocolade van de Goedheiligman.

Hoe zorgt u er voor dat u op een opvallende manier dit geweldige Sinterklaas feest kunt gebruiken om al uw relaties en personeel in het zonnetje te zetten? De beste manier is om ze te verwennen met een goede kwaliteit chocoladeletter zoals u ze vindt in onze chocoladeshop. Eventueel met uw logo daarop aangebracht, voor nog meer aandacht.

Wij leveren letters van de fijnste biologische fairtrade chocolade. Een genot om te proeven en te zien. Ambachtelijk vakwerk gecombineerd met liefde voor iets lekkers.

Sinterklaas letters voor uw relaties.

mega chocoladeletter SinterklaasAl uw relaties laten zich graag verrassen met een heerlijk relatiegeschenk in de vorm van chocolade. Onze MEGA chocoladeletter van ruim 1 kilo zwaar is wel het beste wat er is op dit gebied. Leverbaar in melk, puur en witte roomchocolade is er ruime keus, ook in letters.

Zelfs de Q en I zijn op bestelling leverbaar. Roomchocolade laat zich in alle vormen spuiten. Mocht u zelf ideeën hebben dan gaan wij graag het gesprek aan om samen tot een geweldig lekkere oplossing te komen.

De lekkerste relatiegeschenken voor iedereen.

Voor grote aantallen chocoladeletters is het raadzaam om al vroeg te bestellen. in de weken voorafgaand aan Sinterklaas is de drukte enorm. Iedereen wil altijd op het laatst nog even wat regelen. U wilt toch ook graag zeker weten dat u niet achter het net vist? Neem daarom nu al contact met ons op zodat wij uw wensen kunnen realiseren. Wij zien uw bestelling graag tegemoet.

Ps. Onze luxe chocoladeletters bieden u de mogelijkheid om verschillende lettertype te gebruiken. Niet iedereen houdt van strak tenslotte.

 

Speciale Chocolade bestellen?

Speciale chocolade wensen?

auto logo in chocolade Porsche speciale chocoladeHeeft u speciale chocolade wensen? Wilt u graag een eigen ontwerp of een door u uitgekozen doos voor uw bonbons? Misschien een geheel eigen creatie, door uzelf bedacht en ontworpen? Wij bieden u alle mogelijkheden om er een feest van te maken. Een heerlijk feestje, met pure en onvergetelijke smaken. Bedenk welke smaken u in uw bonbondoos wil en wij zorgen er voor.

Bent u een fan van licht alcoholische versnaperingen of heeft u juist liever geen druppel? Ook dat is mogelijk. Onze bonbons hebben veel verschillende smaken en zijn leverbaar in melk, puur en witte chocolade. Met en zonder een alcohol bevattende vulling. Precies zoals u het graag wilt proeven.

Speciaal chocola beleid.

Wij leveren uitsluitend de beste kwaliteit chocolade. Daar wordt niet aan getornd. Afkomstig uit Tanzania en Biologisch geteeld. Dat is zo ongeveer het verschil tussen een legkip en een vrije uitloop kip. U proeft het verschil. Al heel veel bedrijven zijn u voorgegaan in hun zoektocht naar speciale chocolade. Estee Lauder en Chanel zijn een paar van onze afnemers. Daar zijn we trots op.

Het vraagt echter ook een constante kwaliteit en snelle levering. Creatief meedenken en soms iets meer doen dan normaal. Dat is voor ons geen probleem, wij leven voor chocolade en het plezier dat het mensen kan geven. Liefde voor chocolade noemen we dat. Lekkers voor Liefhebbers!

Verschillende smaken.

Al die landen en gebieden waar de cacao wordt geteeld leveren een eigen soort chocola met eigen kenmerkende smaak. Net als bij koffie kun je door de grondstoffen te mengen een eigen blend ontwikkelen. Zo is er al chocolade met een sterke eikenhout smaak. Ook roodfruit kom je in het smakenpalet tegen. Iedereen zou zijn eigen blend kunnen ontwikkelen mits je de juiste kennis hebt.

Omdat niet iedereen daarin geïnteresseerd is maken wij graag de keuze voor u. Een keuze voor de lekkerste chocolade maar ook voor duurzaam. Omdat we graag nog heel lang willen genieten van wat de cacaobomen ons geven. En niet te vergeten, ook wij eten graag chocolade.

Duurzame chocolade is noodzakelijk als we nog heel lang willen genieten van deze zoete lekkernij. Cacao wordt namelijk steeds schaarser. Het is dus zaak om de methode waarop geteeld wordt zo goed mogelijk te ontwikkelen. Daarom hebben de planters een eerlijke prijs voor hun bonen nodig. En de ondersteuning van de grote inkopers. Samen maken we speciale chocolade mogelijk. En daar geniet we allemaal van. Hopelijk nog heel lang en volop.

Speciale chocolade voor u?

Als u graag iets bijzonders wilt laten ontwikkelen denken we met u mee. Wij zijn dol op een uitdaging. Er is heel veel mogelijk met chocola. Het laat zich in vrijwel alle vormen gieten of spuiten. Het enige wat nodig is is de kennis om dat te doen. Het is met chocolade net zo als met wijn. Er zijn heel veel gebieden en landen waar cacao wordt geteeld. Elke gebied heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Dat komt door de grondsoort, de manier van telen en vaak ook door de manier waarop het geoogst wordt.

Wanneer de cacao geoogst is wordt die gebrand. Dat is een proces waar iedereen zijn eigen versie van heeft. Ook dat bepaald voor een deel de smaak van de speciale chocolade. Als de cacaobonen dan rijp zijn om te verwerken kan er ook nog een mix gemaakt worden van de verschillende soorten. Net als bij wijn dus.

Chocolade smaken.

De uiteindelijke samenstelling bepaald wat de smaak wordt. Zitten er tonen van hout, leer en of drop in? Smaakt het naar karamel of naar munt? Alles is mogelijk. Zoek maar eens op chocolade soorten. Daar ziet een u deel van wat er allemaal is aan chocolade. Er zijn wereldwijd vast wel meer dan duizend verschillende smaken. Wij kiezen daaruit de beste keuze voor u en maken daar onze producten van. Denk maar aan chocolade harten met tekst, een chocolade telegram of heerlijke chocoladeletters. Allemaal vers bereid en snel thuis bezorgd.

De duurste chocolade ter wereld.

Is er onbetaalbare chocolade?

Wie houdt er nou eigenlijk niet van chocolade? Soms koop je een reep in de supermarkt, soms misschien eens naar een echte chocoladewinkel. Je weet natuurlijk dat er verschil zit tussen fabrieksmatig en het echte chocolatier werk. Er zijn zoveel verschillende soorten chocolade. Daardoor is er voor iedereen wel een favoriet. Stel nou dat je geld genoeg had, wat zou je dan allemaal kunnen kopen op chocoladegebied?  Een merk wat misschien helemaal niet in Nederland geleverd wordt of misschien wel iets heel extravagant?

Er bestaat ook zoiets als exclusieve chocolade. De duurste chocolade merken ter aarde zijn helaas niet voor elke portemonnee weggelegd. Maar we kunnen wel altijd even dromen van chocoladeletters van Godiva..

Een selectie uit de duurste chocolade ter wereld.

  1. Richart – €180 per kilogram.

Gemaakt in Frankrijk. Deze chocolade bestaat voor 70% uit de Criollo cacao afkomstig uit Venezuela. Andere toegevoegde bestanddelen zijn bramen, amandelen, aardbeien en exotische vruchten.

  1. Godiva G – €260 per kilogram.godiva

Deze exclusieve chocolade bestaat uit 100% cacaoboter, Tasmaanse honing en Mexicaanse chocolade waar peper in verwerkt is. Afkomstig van het beroemde Belgische Godiva die het haar “G”collectie noemt.

  1. Delafee – €1340 per kilogram.

Dit is een gouden keuze. Elk stukje chocola is bestrooid met 24 karaats goud. Daardoor zal het wel heel prachtig glimmende chocolade zijn. Toegevoegd worden kokosnootolie, amandelen, vanille, cacaoboter en hazelnoten. Een perfecte chocolade voor wie alleen het beste goed genoeg is. En ook voor de liefhebbers van glimmers.

  1. Noka – €1380 voor een kilogram.

Door hun cacao plantages in Trinidad, Venezuela, Ivoorkust en Ecuador is Noka de beste pure chocolade ter wereld. Heel bijzonder is dat er geen andere smaakstoffen of aroma’s aan deze chocolade zijn toegevoegd. Een 100% originele en  authentieke smaak dus.  Zeker eens proeven als u de kans krijgt.

  1. Chocopologie – €4000 euro voor een kilogramduurste chocolade

Chocopologie is een hele dure chocolade.

Fritz Knipschildt, een uit Denemarken afkomstige Amerikaan maakt in Conneticut daarmee zijn dromen waar. Deze chocolade wordt een hele dag lang (24 uur) ondergedompeld in pure truffel en vanille olie. Het bestaat voor 70% uit Valrhona chocolade. Ook een hele bekende naam op het gebied van chocolade.

De duurste chocolade ter wereld.

to'ak de duurste chocolade ter wereld

Chocoladeliefhebbers watertanden vast bij het zien van deze foto en voor velen onder ons zal het ook daar bij blijven. De reep van chocolademerk To’ak is met een prijs van 230 euro de duurste ter wereld.

De makers selecteren zeldzame cacaobonen uit Ecuador met de hand om deze reep, die 85 procent pure cacao bevat, samen te stellen. Daarna volgt een ambachtelijk productieproces dat in totaal 36 stappen omvat. Als afwerking wordt er in het midden van de reep een volledige cacaoboon tussen de 7 en 8 milimeter geplaatst. Ondanks de enorm hoge prijs krijg je niet veel chocolade voor je geld. De reep, waarvan er op het moment van schrijven nog maar 186 meer verkrijgbaar zijn, weegt slechts 42,5 gram.

Wie de lekkernij bestelt, krijgt een luxueus pakket toegestuurd met houten tangetjes. Het wordt warm aanbevolen om de reep ertussen te nemen om het aroma van de reep optimaal op te snuiven.

Mocht je dus ooit nog eens de jackpot winnen dan weet je wat je met je geld kunt doen als je een echte Liefhebber van Lekkers bent. Voor de mider bedeelden is er altijd bijvoorbeeld ons chocolade hart om van te genieten.

 

 

Chocolade geschiedenis en de verspreiding.

 

De Chocolade geschiedenis en het onstaan van deze lekkernij. Chocola is een heerlijke lekkernij die gemaakt is van cacao. Cacao wordt gewonnen uit cacaobonen, dat zijn de pitten van de vrucht van de cacaoboom. (Theobroma cacao).

De Tolteken.

Chocola is eigenlijk per toeval door een Tolteek ontdekt. De Tolteken waren een stam die chocolade cacaobonenleefden in Midden en Zuid-Amerika. Hoelang geleden deze ontdekking gedaan is door de Tolteek is onbekend, maar het is moet minstens 2000 jaar geleden zijn.

Langs de rivieren Orinoco en de Amazone groeiden toen heel veel cacaobomen. De Tolteken gebruikten de vruchten van de cacaoboom al wel. Echter werd alleen de pulp uit de vrucht gebruikt, de bonen woerden weggegooid. Dat kwam omdat de bonen erg bitter smaakten. Voordat men dus de pulp kon eten werden eerst de pitten verwijderd.

Op een dag werden deze cacaobonen door een Tolteek in het vuur weggegooid. Toen de bonen begonnen te branden kwam er zo een lekkere geur vrij dat de man begon te watertanden. Hij haalde de bonen uit het vuur en plette ze tussen twee stenen. Het gladde resultaat daarvan was verschrikkelijk lekker en daar begon de chocolade geschiedenis.

Chocolade geschiedenis: De eerste cacaotelers.

De Maya-indianen leefden op een schiereiland tussen Guatemala en Mexico. Zij waren de eersten die cacaobomen teelden voor de vruchten. Al rond 600 na Christus hadden zij de eerste cacaoplantages. Zij bereidden een bittere drank met de bonen uit de cacaoplant en noemde die ‘xocoatl’. Met chilipeper, vanille en piment brachten de Maya’s de drank op smaak.

Na de Maya’s waren er de Azteken. Die richtten na de Tolteken hun dorpen en steden op in het Mexico van de jaren 1300. Zij riepen zichzelf uit als de afstammelingen van het vroegere volk van de  Tolteken. De Azteken veroverden heel veel grondgebied waaronder ook een groot deel van de oude Maya’s. De godsdienst en de oude gewoontes van de Tolteken speelden in de cultuur van de Azteken een grote rol. De Azteken aanbaden bijvoorbeeld ook de oude koning van de Tolteken. Zijn naam was Quetzalcoatl.

maya's en chocolade

Xocoatl.

Volgens overleveringen was hij degene die cacao groot maakte. Deze koning had een aantal cacaoplanten te pakken gekregen en leerde zijn volk hoe ze cacao konden telen en ‘xocoatl’ te bereiden. Deze drank werd gemaakt van cacaobonen met een toevoeging van maïsmeel, chilipeper, paprika en water.

Volgens de Azteken was het een goddelijke drank die kracht, gezondheid en energie gaf. Ook zou de chocoladedrank vermoeidheid verminderen en lustopwekkend zijn. Dat werd veroorzaakt door de cafeïne wat toen nog een onderdeel van de cacao was.

Het drankje leek qua smaak niet erg op wat wij nu kennen als chocolademelk. Deze ‘xocoatl’ was een koninklijke drank die aan het hof van de toenmalige keizer van de Azteken, Montezuma, geschonken werd. Daardoor werden de bonen hel veel waard. Mede daardoor werden ze ook gebruikt als betaal middel. In die tijd kocht je voor tien cacaobonen een mooi konijn. Voor 100 bonen kon je een slaaf kopen.

Christoffer Columbus.

Columbus, de Spaanse ontdekkingsreiziger deed tijdens zijn laatste reis in 1502 het Caribische eiland Guanaja aan. De daar wonende Azteken, boden hem hun koninklijke drank ‘xocoatl’ aan. Columbus vond het bitter en niet lekker en zag er niets belangrijks in. Wel nam hij de cacaobonen mee naar Europa. Pas later werden bekend hoe kostbaar die bonen waren.

Pas in 1528 werd cacao echt bekend in Europa, dankzij Herman Cortéz. Dat was een ontdekkingsreiziger uit Spanje die op zekere dag aanlegde in het oosten van Mexico waar de Azteken woonden. De keizer van de Azteken was erg onder de indruk van de wapenuitrusting en de paarden van de Spaanse troepen. Cortéz wordt gezien als de verdwenen leider van de Tolteken en wordt als een held binnen gehaald. Cortéz krijgt van de keizer als eerbewijs een grote cacaoplantage cadeau. Deze Cortéz ziet wel in dat de cacaobonen veel geld waard zijn.

Naar Spanje.

Op de terugreis naar Spanje neemt hij grote hoeveelheden cacaobonen mee. Eerst hield Spanje de cacao voor zichzelf. Van Herman Cortéz hadden de leden van het hof geleerd hoe ze ‘xocoatl’ konden bereiden van cacaobonen. Omdat de Spanjaarden de drank minder bitter hadden gemaakt met suiker, room en vanille werd het een geliefde drank aan het hof. Lange tijd bleef het één van de best bewaarde geheimen daar.

Zo’n honderd jaar later wordt het geïntroduceerd in de rijke kringen van Milaan en Londen. Daarna raakt het in heel Europa bekend. In Engeland wordt ontdekt dat het drankje ook een vaste vorm kan aannemen, chocolade.  Die vorm wordt steeds populairder, maar blijft vanwege de prijs een echt luxe product.  Zo rond het einde van de 18e eeuw begint de grondstof in prijs te dalen en wordt chocolade betaalbaar.

Chocolade geschiedenis: Cacao wordt een volksdrank.

De eerste chocoladefabriek word in 1728 gebouwd in Engeland. Frankrijk en Duitsland volgen in 1760. In Zwitserland, wat tegenwoordig een belangrijk chocolade land is, genog de chocolade geschiedenis pas in 1819 met de eerste chocoladefabriek. Nederland kreeg in het midden van de 17e eeuw de eerste koffie- en chocoladehuizen. In 1813 werd in Nederland begonnen met het maken van chocola door Blooker. Nog altijd kun je Blooker cacao kopen in onze supermarkten en winkels.

Casparus van Houten senior ontdekt in 1828 een manier om chocolade repen in een fabriek te maken. Hij bedacht een pers waarmee uit vloeibare chocolade cacaoboter gemaakt kon worden. Daardoor was het mogelijk om het vet uit de cacaomassa te halen. Nadien bleef er dan cacaoboter achter. Mengde men dan de cacaopoeder met cacaoboter dan ontstond er een chocoladereep. Deze methode wordt nog steeds gebruikt voor het maken van harde chocolade.

Cacao.

Er moeten een aantal stappen doorlopen worden om van de cacaovrucht tot cacao te komen.

Stap 1: De Bomen

De Cacaoboom groeit in warme gebieden zoals in de tropen. Er Chocolade en cacao oogstenkunnen peulen aan groeien als hij 3 jaar oud is. In een peul of vrucht kunnen 20 tot 40 bonen zitten met daarop witte pulp. Om te kunnen zien of een vrucht rijp is kan je het horen door erop kloppen, of je kunt het zien aan de kleur van de vrucht, hij moet geel zijn.

Stap 2: Fermenteren

Wanneer de vrucht rijp is, worden de peulen voorzichtig open gesneden en de bonen met de witte pulp eruit gehaald. Daarna worden ze in een bergje op bananenbladeren gelegd. De bananenbladeren worden dicht gevouwen en afgedekt.

Dan begint het proces dat fermentatieproces wordt genoemd. Het fermenteren van de cacaoboon is een gisting of rotting proces met bacteriën en schimmels. Het proces duurt maximaal 6 dagen. In deze dagen ontwikkeld de boon zijn bekende geur en bruine kleur.

Stap 3: Het drogen.

Het drogen van de bonen gebeurt door deze op bamboematten of houten droogvloeren uit te spreiden in de open lucht en in de zon. Het drogen duurt 10 tot 20 dagen.

Stap 4: Branden en Roosteren.

Een belangrijk onderdeel van het proces is het roosteren. Het geeft meer smaak en meer geur en de juiste bruine kleur.

Stap 5: Malen.

Na een paar keer malen hou je een kleverige cacaopasta over.

Stap 6: De Scheiding.

Afhankelijk van wat men wil gaan maken van de cacao, wordt de kleverige cacaopasta gescheiden in cacaopoeder en cacaoboter.

Hoe wordt chocolade gemaakt?

chocolade zelf maken, chocolade geschiedenisOm eetbare chocolade te maken wordt de cacaopoeder eerst gemengd met suiker en cacaoboter. Soms wordt er naast cacaoboter ook lecithine ( een plantaardig vet ) bij gedaan. Men doet dit soms omdat het goedkoper is dan echte cacaoboter. Na het toevoegen van de boter of lecithine en de suiker ontstaat er een chocoladepasta.

De chocoladepasta wordt nu steeds fijner gemaakt door het in een machine te doen waarbij het tussen rollers door gaat. De pasta wordt bij dit proces warm gemaakt. De fijne chocoladepasta wordt hierna op smaak gebracht met onder andere vanille, kruidnagel of kaneel. De chocolade pasta kan nu worden afgekoeld. Vanaf nu kan je de chocolade gebruiken om er verschillende producten van te maken.

Zo kan je bijvoorbeeld chocoladerepen en bonbons maken, maar ook hagelslag. Vaak wordt de chocolade in “chocolade chips” (een soort kleine bolletjes – zie hieronder) hard gemaakt en bij chocolatiers afgeleverd, zodat zij dit kunnen verwerken in hun bonbons en chocolade en ijs. Zij maken dan vaak de chocolade weer warm in grote machines zodat ze de chocolade kunnen gieten en strijken in elke vorm wat ze maar willen.

Smaken en soort chocolade.

Vanaf het moment dat de cacaoboon is ontdekt is er gezocht naar manieren om chocolade nog lekkerder te maken.

Smaken

Je kunt allerlei dingen toevoegen aan chocola, zoals nootjes, rozijnen, suiker en rijst. Melkchocolade wordt in 1857 uitgevonden en nog steeds komen er nieuwe varianten bij van chocolade. Tegenwoordig is er ook chocolade met peper toegevoegd verkrijgbaar. Zo gaan we weer terug naar de tijden  van de Azteken.Ook in de keuken zie je chocolade steeds meer opduiken in hartige gerechten: kip met chocoladesaus bijvoorbeeld.

Elk land heeft een favoriete chocolade.

Hazelnoot, amandelen en kastanjes vinden ze heel lekker in Italië In Frankrijk houden ze van noten, maar ook de sterke bittere donkere chocolade is daar een favoriet. Spanjaarden zijn meer van pittige chocola met vullingen zoals amandelen en gedroogd fruit. In Amerika eet men heel veel melk chocolade gegeten en vaak doen ze er dan ook hele pinda’s of amandelen op of in. In Engeland vanille de top smaak. Nederlanders zijn het meeste gecharmeerd van Belgische Bonbons. Ieder land gebruikt zijn eigen mengsel van bonen. De smaak hangt dus helemaal af van welke cacaobonen ervoor gebruikt zijn.

Soorten.

Er zijn veel verschillende chocolade soorten. Couverture is een soort chocolade. Couverture chocolade wordt door professionals vaak gebruikt. Deze is handig voor bonbons of decoraties. De bekendste soorten chocolade zijn witte, pure en melkchocolade. Ze ontstaan door verschillende producten aan de cacao toe te voegen.

Witte Chocolade:

In witte chocolade zit helemaal geen cacaopoeder. Alleen cacaoboter, suiker en melkpoeder. De smaak komt van de cacaoboter.

Extra Pure Chocolade:

Extra pure chocolade bevat ten minste 75% cacao. Vooral in de keuken is extra pure chocolade handig. Doordat er meer cacaopoeder in zit wordt de smaak beter waardoor het beter is om mee te koken. In extra pure chocolade zit dus weinig suiker. De smaak van de chocolade is bitter, maar heeft wel een sterke cacaosmaak. Ze is daardoor ook donkerder van kleur. Deze extra pure chocolade kom je veel tegen in taarten en toetjes.

Pure Chocolade:

Pure chocolade bestaat voor tenminste 30% cacao. Dat kan oplopen tot 70%. Dit is dus de cacaopoeder en cacaoboter. Wat overblijft is suiker.

Melkchocolade:

In de melk chocola zit melkpoeder verwerkt, dat geeft een zachtere smaak.

Waar kun je het voor gebruiken?

Cacao of chocola kun je voor veel verschillende dingen gebruiken, bijvoorbeeld in recepten, producten en in medicijnen.

Medicijnen.

Al in de 4de eeuw werd chocola door de Maya’s als geneesmiddel gebruikt. De tovenaars schreven cacao voor als oppeppend middeltje en gebruikten het als rustgevende balsem.  Ook maakten zij er een chocoladedrankje van, wat vaak op smaak gebracht werd met vanille, chilipeper en piment. Maya krijgers dronken het net als energiedrank. Het drankje zou vermoeidheid tegen gaan door de cafeïne. Men smeerde hun wonden ook wel in met cacaoboter. De Azteken gebruikten cacao gemengd met gemalen opgegraven botten van hun voorvaders in een drankje wat als bescherming tegen diarree diende. In de 16de eeuw was geneeskunde nog maar net in opmars.

Verschillende theorieën.

Vroeger dacht men dat lichaamsenergieën warm of koud kunnen zijn. Volgens de theorie moesten die in balans zijn  met elkaar anders zouden er ziekten kunnen optreden. Aan het einde van 16de eeuw werd door de Spanjaarden de chocolade uit Peru en Mexico naar Spanje werd gebracht. Ook de Spanjaarden begonnen de cacao voor deze theorie te gebruiken omdat het een geneeskrachtige werking zou hebben. Ze maakten er hete chocolademelk van die ze op smaak brachten met hete specerijen zoals peper.

De Spanjaarden begrepen niet waarom de Azteken de drank koud dronken. Rond de 17e eeuw hadden verschillende plantkundigen en medici ontdekt dat chocola allerlei gezonde ingrediënten bevatte.

Ontdekking.

Henry Stubbe (1632 – 1672) was de Engelse Hoofdarts. Hij had Indië bezocht om de effecten van chocolade nader te onderzoeken. Bij terugkomst schreef hij dat chocola Hemels was. Stephani Blancardi (1650 – 1702) schreef ooit: “chocola is niet alleen lekker van smaak maar is ook een goede balsem voor de mond daarom heeft iedereen die warme chocolade melk drinkt een zoete adem”.

In 1661 werd het gebruik van chocolade ook in Frankrijk goedgekeurd. De medici schreven: “Chocola is indien met zorg bereid, een gezonde en lekkere vorm van voedsel, en het is zeer geschikt voor mensen met hoge inspanning”. Dit wisten de Franse dokters zeker. Niet iedereen was hier zo positief over.

Toscane.

Een arts aan het 18e eeuwse hof van Toscane vond het te heet en vond het gek om er andere kruiden bij te doen. De nadelen van chocolade waren bijvoorbeeld; slapeloosheid, eindeloos gebabbel, irritatie en hyperactiviteit vooral bij kinderen. Rond 1800 werd in de medische wereld over de hele wereld aanvaard dat chocolade een medicijn was en werd gebruikte men het als medicijn in ziekenhuizen.

Tegenwoordig ziet men dat toch wel anders en wordt chocolade niet meer als zodanig gebruikt. Wel geeft men nog steeds toe dat chocolade energie geeft, en cacaoboter een verzachtende werking heeft op de huid. Van chocolade wordt je er vrolijk en het geeft je energie als je het eet. Maar  een geneeskrachtig medicijn, nee dat jammer genoeg niet.

Receptenchocolade taart

Ook al gebruiken we tegenwoordig chocola niet meer als medicijn het wordt wel veel verwerkt in recepten. Misschien ook omdat je energie van chocolade krijgt en omdat je er vrolijk van wordt. Je kunt van cacao bonbons maken, taarten, ijs, chocolademelk en nog heel veel meer. Onderstaand recept is wel een heel erg lekkere bereiding met cacao.

Heerlijk recept om te maken: Chocoladetaart van Nigella Lawson

Ingrediënten: Voor de taart: 400 gram bloem 250 gram rietsuiker 100 gram lichtbruine basterdsuiker 50 gram cacao van superkwaliteit 2 theelepels bakpoeder 1 theelepel spa rood ½ theelepel zout 3 eieren 1,5 dl zure room 1 eetlepel vanille-extract 175 gram boter, gesmolten en afgekoeld 1,25 dl maïsolie 3 dl ijskoud water Voor het chocoladeglazuur: 175 gram pure chocola met minstens 70% vaste cacaobestanddelen 250 gram boter, zachtgeroerd 275 gram poedersuiker, gezeefd 1 eetlepel vanille-extract Materiaal: Twee taartblikken van 20 cm Bakpapier Beslagkommen Mixer met deeghaken Beetje boter om mee in te vetten Verwarm de oven voor op 180 ⁰C gasovenstand 4.

Het begin.

Vet twee taartblikken met een doorsnede van 20 cm in met boter en bekleed de bodem met op maat geknipt bakpapier, dat je ook invet. 13 Meng in een grote kom de bloem, de diverse soorten suiker, cacao, bakpoeder, spa rood en zout. Klop in een andere kom of wijde kan de eieren, de zure room en het vanille-extract door elkaar.

Klop met een mixer de gesmolten boter en de maïsolie door elkaar (je hebt hier nog een grote kom voor nodig), en klop er vervolgens het water door. Stort er in één keer alle droge ingrediënten in en meng ze met de mixer op lage snelheid. Klop er tenslotte het eimengsel door en giet het beslag in de twee taartblikken.

Bakken.

Bak de taarten 50 tot 55 minuten, of tot een breinaald of satéprikker die je erin steekt er droog uit komt. Laat de taarten in hun blik 15 minuten afkoelen op een rooster (ik gebruik altijd de magnetron roosters). Keer ze dan om op het rooster om ze, zonder blik, verder af te laten koelen. Laat voor het glazuur de chocola smelten in een kom die je in een pan met kokend water hangt, zonder dat het water de kom raakt.

Laat de chocola iets afkoelen. Klop in een andere kom de boter tot hij zacht en romig is. Strooi er beetje bij beetje de gezeefde poedersuiker op en klop tot je een lichte luchtige massa hebt. Roer er dan het vanille-extract en de chocolade door tot je een glad en glanzend glazuur hebt. Schep ongeveer een kwart van het glazuur op de ene taart, leg de andere erop en bestrijk met een rubber spatel de bovenkant en zijkanten van de taart met de rest van het glazuur.

Laat het minimaal 1 uur uitharden. Voor 10 personen. Of voor 1 persoon met een gebroken hart.

 

Chocolade vervoeren, hoe hou je dat goed?

Wat komt er bij kijken als je chocolade vervoeren wilt?

chocolade vervoeren

Stel je wilt chocolade vervoeren, wat zijn dan de voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen? Een en ander is afhankelijk van de temperatuur. Stel dat het vriest dan is er in principe niets aan de hand. Omdat chocolade veel hebben kan qua koude is het juist een goede bescherming.

Zorg dat de verpakking wel goed afsluit, dat voorkomt dat de chocolade nat wordt van het condens. Dat geeft later een witte uitslag wat niet veel kwaad kan maar het ziet er niet lekker uit. Wat er gebeurt is dat de waterdruppels een verbinding aangaan met de chocola.

Chocolade vervoeren als het warm is is een heel ander verhaal. Doordat de smelttemperatuur van chocola rond de 25 graden ligt is er altijd kans op teveel warmte. Als er even wat zonlicht naar binnen valt kan het al gebeurt zijn. Een stuk chocolade meenemen is dan een serieuze zaak. Het handigst is een koelbox om de chocolade in te vervoeren. Als je van plan bent om ook wat drinken mee te nemen kun je de flesjes of blikjes gebruiken als koelmiddel. Natuurlijk kun je ook de koelelementen in de vriezer leggen en die de volgende dag gebruiken. Die zijn daar tenslotte voor bedoeld.

Koel houden

Koel houden is het devies. Hoe langer je onderweg bent hoe belangrijker is het om een thermometer mee te nemen. Dan kun je onderweg de temperatuur in de gaten houden. Als het nodig is dan is er snel een koel blikje van een pompstation gevonden om de temperatuur laag te houden. Bij aankomst gelijk de chocola in de koelkast bewaren.

Mocht je toch gesmolten stukken hebben dan kun je die ook weer laten stollen in de koelkast maar de smaak zal zeker niet optimaal zijn. Dat komt doordat de structuur niet meer hetzelfde is. Chocolade heeft een juiste temperatuur nodig om verwerkt te worden. doe je dat niet dan komt de suiker vaak bovendrijven en wordt het brokkelig of taai.

Een van de redenen waarom wij geen chocolade leveren in het buitenland is dat je nooit zeker weet wat er onderweg allemaal gebeurd. Het kan hier heel koud zijn, maar terwijl je de chocolade transporteert kan het wel erg warm zijn in Spanje bv. Daar komt nog bij dat er vaak overgeladen wordt bij buitenlandse bestemmingen. Dat is niet erg prettig voor als je chocolade wilt vervoeren. Zelfs niet als het goed verpakt is. Beter een goed stuk chocolade verzonden met zekerheid van heel en juist aankomen dan de gok gewaagd.

Veel plezier met chocolade vervoeren en eet smakelijk.

Op zoek naar lekkere chocolade?

 

 

 

Wilt u zelf chocolade smelten?

Wilt u zelf chocolade smelten?

Zelf chocolade gebruiken.

Zelf chocolade smelten om uw toetjes te voorzien van een heerlijke topping? Of om zelf lekker creatief aan de gang te gaan? Onze chocolade gallets zijn daar uitstekend voor geschikt. Chocolade smelten kan op twee manieren:

1.Chocolade au bain-marie smelten (met het warmwaterbad)

Er zijn speciale au bain-mariepannen te koop. Maar met een gewone, niet te lage pan met heet water en een daarin passende metalen hittebestendige kom, werkt het ook prima. Zorg dat de bodems van de  pan en kom elkaar niet raken. De warmte overdracht is dan te snel. Het laagje water in de onderste pan moet heet zijn maar mag niet koken. Giet de benodigde hoeveelheid gallets in de hittebestendige kom. Blijf voortdurend in de kom roeren. Pure chocolade smelt het traagst. De andere chocolade gallets smelten heel makkelijk. Zorg dus dat er goed geroerd wordt om aanbranden te voorkomen.

  1. Chocolade smelten in magnetron.

Smelt de gallets, of stukjes chocolade in een magnetronbestendige schaal in de magnetron. Gedurende 30 seconden verhitten en daarna de massa goed omroeren. Nogmaals gedurende 30 seconden verhitten en weer roeren. Blijf herhalen tot alles helemaal gesmolten is. Niet langer dan 30 seconden verhitten, zodat de chocola niet verbrand. Zorg ervoor dat er na elke 30 seconden geroerd wordt. Chocola behoud namelijk zijn vorm totdat er in geroerd is.

Nu u weet hoe het werkt kunt u aan de slag met uw eigen ideeën. Gebruik uw eigen creativiteit om zoveel heerlijke dingen op tafel te zetten. Of probeer zelf eens een chocolade hart te maken, of  een heerlijk dessert. Gesmolten chocola is voor heel veel gerechten precies de juiste topping. Veel succes en eet smakelijk.

Als u wilt koken met chocolade heeft u een speciale soort nodig met minstens 70% cacao.

Gallets en repen vindt u in onze chocoladewinkel.